Monday, March 21, 2016

SUP DUMPLING RINGKAS...

ASSALAMUALAIKUM...



Bahan2nya
1 pkt kulit Dim Sum (bleh dpt di TESCO dkt Chiller Bhgn Mee dan Tofu )
Utk intinya
1 ketul dada ayam }
100 gm isi udang } dikisar halus
1 sdt serbuk lada putih
1 sdt minyak bijan
!/2 batang lobak merah dikiub kecil
2 ulas bawang putih } di tumbuk @ cincang
1 cm halia }
2 sdt tepung jagung
1/4 sdt gula
garam halus secukup rasa
Bahan utk sup
2 ulas bawang putih }di cincang halus
1 sdt lada putih
2 - 3 cwn air
1 kiub ayam
100 gm bunga kobis
1/2 sdt minyak bijan
2 sdt minyak utk menumis
1 btg daun bawang } tabur atas sup sbgai hiasan
1 biji cili merah dihiris kecil }
Bawang goreng }

1 sdb tepung gandum } bancuh utk jadikan gam
1/2 sdb air }

Caranya
Campurkan semua bahan inti dan sebatikan.
Sekarang boleh lah mulakan 'mengintikan' di atas kulit dim sum tdi mengikut kreativiti anda
susun diatas dulang dan kukus lebih kurang 7-10 min
Cara utk sup
panas minyak..tumis bawang putih dan masukkan air, kiub ayam, serbuk lada putih..jika perlu boleh di tambah sedikit lagi garam. Bila didih masuk kobis bunga dan dumpling yang dikukus tadi serta minyak bijan.Hias dgn bwg goreng,daun bwg dan cili merah

2 comments: