Friday, May 20, 2016

PUDING KACANG MERAH...

ASSALAMUALAIKUM...



PUDING KACANG MERAH
.
BAHAN-BAHAN:
1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair/Santan
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
Sediki Pewarna Merah Jambu
secubit garam

CARA PENYEDIAAN:
Rebus kacang sehingga empuk.
Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
Hidangkan sejuk... Selamat Mencuba
.

5 comments:

  1. sedap tu tksh eintan nurfuzie

    ReplyDelete
  2. Saya tak pandai masak. Bukan setakat tak pandai, tak pernah masak pun. Basuh pinggan tu selalulah.
    Tapi baca tentang masakan dgn tengok gambar memang suka.

    ReplyDelete