Friday, April 29, 2016

RENDANG TOK...

ASSALAMUALAIKUM...

Rendang Tok


Bahan A
1 kg daging ~ dihiris
2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa (ambil isi hiris nipis ~ jika suka)
3 sudu makan gula merah
3 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit ~ hiris halus
Daun limau purut
Garam secukup rasa
minyak masak secukupnya

Bahan B (dikisar halus)
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan lada hitam
10 ulas bawang merah
3 kuntum bunga lawang ~ pecah2kan dulu dengan lesung batu
5 kuntum cengkih
25 tangkai cili kering ~ rebus kejap
5 biji cili api (jika suka)
3 inci halia
5 batang serai
1 1/2 inci lengkuas

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan masakkan sehingga daging lembut. Jika daging jenis keras tambahkan 3 cawan air dan masak hingga daging lembut.
3. Masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik, daun limau purut, daun kunyit dan asam gelugur.
4. Masak sehingga pekat dan naik minyak. Kacau sekali sekala.
5 Tutup api & hidangkan.

No comments:

Post a Comment