Saturday, April 2, 2016

AYAM PANGGANG KETUMBAR...

ASSALAMUALAKUM...

AYAM PANGGANG BERAROMA KETUMBAR

.
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam
1 pokok daun ketumbar ( daun, batang dan akar2nya sekali – cuci bersih2 )
1 inci halia
1 labu bawang putih ( 6-8 ulas bawang putih )
3 – 4 biji cili merah ( kalau nak lebih pedas boleh guna cili padi )
1 ketul kunyit hidup
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan jus lemon
.
1 sk serbuk jintan dan 1 sk serbuk ketumbar atau serai (di kisar sekali dgn bhn kisar)
.
Cara Penyediaan:
.
1. Bersihkan ayam dengan gaulkan tepung gandum dan bilas dgn air bersih…
2. Kisar bawang putih, cili merah, halia, daun ketumbar, serbuk kunyit, gula, garam, jus limau dan gula dgn sedikit air.
3. Sediakan dulang pembakar kemudian susun ayam.
4. Kelar2kan sedikit ayam tersebut terutama bahagian isi yg tebal…
5. Curahkan bahan kisar pada ayam…gaul2kan hingga sebati ayam dgn bahan kisarnya.
6. Perapkan sebentar, dan tutup loyang dengan foil barulah dibakar selama lebih kurang 45 minit dan buka foil. Bakar lagi selama 10 minit, terbalikkan ayam dan bakar lagi selama 10 minit agar garing dikedua2 bahagian.
7. Bila ayam sudah masak keluarkan ayam kemudian dipotong2 dan tuang kuahnya pada ayam tadi..
8. Hidangkan dengan sambal salsa bersama ulam2an dan nasi panas.
.
Resepi Sambal salsa:
2 biji tomato
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
bbrp batang daun ketumbar dengan akarnya
Gula dan garam secukup rasa
4 sudu makan perahan lemon
sedikit air

No comments:

Post a Comment